Câmpul magnetic al Pământului se subțiază tot mai mult

Oamenii de ştiinţă de la University of Rochester, New York, au făcut o declarație, luni, pentru Live Science, despre Câmpul magnetic al Pământului, despre care susțin ei, că este din ce în ce mai slab, însă nu va dispărea complet pentru următoarele câteva miliarde de ani, scrie Agerpres.ro.

Câmpul magnetic se extinde în spaţiu din polii planetei, învăluind Pământul într-o mantie protectoare împotriva fluxurilor de particule ionizate provenite de la Soare şi oferind o constantă necesară navigaţiei, după ce a contribuit major la apariţia condiţiilor necesare dezvoltării vieţii pe această planetă, scrie aceeași sursă.

Dacă acest câmp magnetic ar dispărea, un volum mare de particule solare încărcate electric ar bombarda instant suprafaţa planetei, topind liniile de înaltă tensiune. Toate viețuitoarele ar fi expuse la radiaţii ultraviolete. Practic, dispariţia câmpului magnetic ar fi o catastrofă cu consecinţe grave.

Geofizicienii au constat că de mai bine de un secol câmpul magnetic al Pământului slăbeşte în intensitate, iar câteva regiuni în care acest scut protector este deosebit de fragil, aşa cum ar fi Anomalia Atlanticului de Sud, lucru ce perturbă activitatea sateliţilor aflaţi pe orbite joase.

Continuarea pe : Agerpres.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *