Au început controalele privind comercializare de articole pirotehnice

Poliţia Română a demarat, luni, acţiunea naţională „Foc de artificii”, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, scrie Agerpres.

Potrivit IGPR, în perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, poliţiştii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

”Vor fi vizate persoanele fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice„, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis luni AGERPRES.

Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020.

„Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piaţa românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic. De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate”, se arată în comunicat.

Potrivit IGPR, persoanele juridice nu pot vinde articole pirotehnice din categoriile F2-F4, iar obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate pe tot timpul anului.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective, precizează sursa citată.

 

 

sursa foto: cotidianul.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *