Armata siriană preia controlul graniței cu Turcia

Armata siriană va desfăşura forţe de-a lungul fruntierei cu Turcia, într-un acord cu administraţia condusă de kurzi în nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea ofensivei turce, a anunţat duminică administraţia kurdă, transmite Reuters preluată de news.ro

Desfăşurarea armatei va susţine Forţele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi în combaterea ”acestei agresiuni şi eliberarea zonelor în care au intrat armata turcă şi mercenarii”, potrivit aministraţiei conduse de kurzi, a anunţat armata referindu-se la rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.

Acestă măsură va permite eliberarea altor oraşe ocupate de armata turcă, cum ar fi Afrin. Armata turcă şi rebelii sirieni alianţi i-au gonit pe rebelii kurzi din Afrin în 2018.

Acordul a survenit după decizia surprinzătoare a Statelor Unite de a retrage un grup din forţele sale de pe un sector de la graniţă, deschizând calea incursiunii Turciei.

Forţele conduse de kurzi au stabilit un control asupra unor zone din estul şi nordul Siriei, de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011, înfiinţând guverne proprii, dar afirmând întotdeauna că obiectivul lor este autonomia şi nu independenţa.

Cele două părţi par să îşi fi coordonat campaniile militare împotriva inamicilor comuni, în special rebelii susţinuţi de turci participanţi la ofensiva armatei turce.

Armata turcă a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *