Ambasadorul României la Budapesta a refuzat să se prezinte la MAE maghiar

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurcă, pentru a da explicații privind incidentele de joi de la Cimitirul militar internațional din Valea Uzului, dar ambasadorul român în Ungaria, nu s-a prezentat la Ministerul Afacerilor Externe din această țară, după ce a fost convocat pe tema conflictului de la cimitirul din Valea Uzului.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat pentru astăzi, dar nu s-a prezentat pentru discuții la MAE ungar, transmite corespondentul Digi24 Balazs Barabas în țara vecină.

Acesta a refuzat dialogul, ceea ce este fără precedent în diplomație, a declarat azi secretarul de stat în MAE ungar, Levente Magyar. Ambasadorul a invocat o indicație venită de la București, un gest „dincolo de orice politețe și prietenie”, a spus Magyar.

Acesta a mai spus că intențiile României de a construi bune relații sunt puse sub semnul întrebării. „Forțele de ordine române au urmărit pasive violarea mormintelor, loviturile atacatorilor români contra protestatarilor pașnici maghiari”, a spus Levente Magyar.

„Toate acestea s-au întâmplat într-o țară care este la președinția UE și în care Papa a făcut o vizită zilele trecute. Ungaria așteaptă din partea României să cercetare în detaliu acest „caz revoltător” și să ofere explicații credibile despre cum s-au putut întâmpla aceste evenimente”, a adăugat secretarul de stat.

Tamas Menczer, un alt secretar de stat în MAE ungar, într-o postare pe Facebook, a notat că este inacceptabil ca ambasadorul român să refuze dialogul.

„Noi dorim relatii pașnice și bune cu România, dorim ca maghiarii din Transilvania și românii să trăiască împreuna în pace. Dar fără parteneri acest lucru nu merge”, a scris Menczer.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *