Ambasada britanică a sărbătorit joi, la Bucureşti, Ziua Naţională

Ambasada britanică a sărbătorit joi, la Bucureşti, Ziua Naţională printr-o recepţie care a marcat împlinirea a 67 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, dar și faptul că ambasadorul Andrew Noble a apreciat ataşamentul românilor faţă de drepturile pe care le-au câştigat în democraţie.

Citește și: TAROM are de astăzi un nou director general interimar

„Recent, am avut dovada ataşamentului românilor de pretutindeni faţă de drepturile pe care le-au câştigat în democraţie. De asemenea, am văzut că instituţiile create în România într-o perioadă scurtă, odată cu începerea procesului de reformă de la mijlocul anilor ’90, au putut să reziste la presiuni şi la interferenţe nepotrivite. Aş dori să îi salut în mod special pe cei prezenţi care au contribuit la modernizarea României în această perioadă scurtă de reformă. (…) Pe baza convingerii mele personale despre durabilitatea şi calitatea schimbărilor câştigate în România, propun să privim această petrecere ca prilej de a sărbători libertatea românilor în cel de-al 30-lea an după căderea comunismului. (…) Această recepţie, cu invitaţi britanici şi români, este o expresie elocventă a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre, care au făcut eforturi comune pentru a apăra beneficiile societăţilor noastre liberale şi libere”, a spus ambasadorul Andrew Noble, în deschiderea evenimentului organizat la Arenele BNR, potrivit unui comunicat al Ambasadei Marii Britanii în România, transmis vineri AGERPRES.

„Ultima oară când am participat la un QBP în România, impresia dominantă era cea a unui eveniment marcat de teamă şi suspiciune, la care oaspeţii au trebuit să primească autorizaţia Securităţii ceauşiste ca să asiste. Acest lucru s-a întâmplat în 1986. De atunci, au trecut treizeci şi trei de ani, în care (…) mi se pare că această ţară s-a schimbat profund şi ireversibil. Sunt de acord că românii nu vor să tolereze o întoarcere la zilele în care invitaţii la o petrecere de Ziua Naţională trebuiau să ceară de la o instituţie represivă permisiunea de a participa”, a spus ambasadorul Marii Britanii.

Pentru o democraţie solidă avem nevoie de o presă liberă şi independentă. În acest an, guvernul britanic susţine libertatea presei printr-o campanie globală, un demers uriaş prin care vrem să ne asigurăm că drepturile jurnaliştilor sunt apărate şi respectate. Sunt fericit că autorităţile române au confirmat deja participarea la conferinţa globală pe tema libertăţii presei pe care o vom organiza în iulie, la Londra, în parteneriat cu Guvernul Canadei”, a declarat Ambasadorul Andrew Noble.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *