A murit primul om care a efectuat o ieșire în spațiu, în afara navei spațiale

Primul om care a efectuat o ieșire în spațiu, și a stat în afara navei spațiale timp de 12 minute, în anul 1965, cosmonautul sovietic Alexei Leonov, a murit vineri, la vârsta de 85 de ani. El a decedat la Moscova, a declarat pentru AFP colaboratoarea sa Natalia Filimonova, scrie Agerpres.

Alexei Leonov a fost comandantul primei misiuni spaţiale comune a URSS şi Statelor Unite, care la 19 martie 1965, echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul „pieton spaţial„.

El s-a îndepărtat prudent, la doi-trei metri de navă. Orbit de Soare, în pofida vizierei sale aurii, el a fost ţinut în siguranţă cu ajutorul unui cablu prins de nava sa.

Operaţiunea a durat în total 20 de minute, dintre care 12 minute în întregime în afara navei Voskhod-2.

Cosmonautul a fost şi un apropiat al primului om care a ajuns în spaţiu şi pe orbita Pământului (1961), compatriotul său Iuri Gagarin. Atunci când acesta din urmă a murit într-un accident de avion, pe 27 martie 1968, lângă Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la faţa locului.

Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marţi la Moscova, a anunţat Centrul de pregătire a cosmonauţilor, scrie sursa precizată.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *