Mugur Isărescu a declarat:„Dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deșert financiar trebuie să fie găsită o soluție la legea pensiilor”

„Dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deșert financiar trebuie să fie găsită o soluție la legea pensiilor”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„E un consens că pensiile trebuie să creasă. Problema este procentul, asta este singura discuție. Eu nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice ci să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim așa vreo 40 de ani printr-un desert financiar… nu trebuie să… văd că singura discuție este 40%. Dar legea asta e mare și lată, are atâtea prevederi… Hai să fim serioși cu cifrele. Nu pot să dau acum un răspuns. Trebuie să se așeze (decidenții), nu este decât soluție politică. Nu avem soluție financiară și economică.

O cifră, trebuie să-i găsești fundamentare. Să găsești optimul între politic, social, electoral, dar și financiar, pentru că nu pică banii din cer. Discuția asta dacă sunt sau nu sunt bani e total eronată. Se adună la televiziuni si se vorbește dacă sunt sau nu sunt bani. Păi nu sunt bani dacă avem deficite. A avut țara asta vreodată surplus bugetar? Polonia are un buget construit pe deficit zero”, a spus Isărescu..

În ședința de politică monetară de miercuri, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard).

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *